SSAB, BASKER FÖR NÖDFYLLNING AV FYLLVAGN

SSAB, BASKER FÖR NÖDFYLLNING AV FYLLVAGN
22 oktober, 2018 admin

SSAB, BASKER FÖR NÖDFYLLNING AV FYLLVAGN

På uppdrag av Koksverket har en basker tagits fram. I händelse av att kolbandet som förser koksverket med stenkol havererar skall man kunna fortsätta producera koks. Några kritiska punkter var att säkerställa att man klarar av att lyfta upp minst 20 ton stenkol i timmen för att inte ställa produktionen av koks. Baskern skall vara så lätt som möjligt för att maximera vikten stenkol vid varje lyft. SSAB vill använda sig av en 90 tons mobilkran vid dessa lyft då dessa går relativt lätta att få tag i på kort varsel. Med en 90 tons mobilkran klarar man med tanke på ”utsticket” av att lyfta maximalt 4.5 ton.

Basker lastad med stenkol får alltså väga maximalt 4500 kg. Utmaningen har alltså varit att konstruera en så lätt basker som möjligt för att maximera mängden stenkol varje lyft.

Baskern är tillverkad i rostfritt stål detta för att säkerställa att den inte rostat sönder när den väl skall användas. I toppen är det öglor med schackel för fyrpartskättning vid lyft. I botten en ram för att kunna ställa ifrån sig baskern. Samt en handmanövrerad ventil för snabb tömning av stenkolet.